5 tips voor een fijne paasvakantie met je kinderen

Versla de verveling met verbeelding en creativiteit

Wist je dat … je helemaal niet veel nodig hebt om thuis een fijne paasvakantie te beleven? Of je nu samen met je kinderen plezier maakt, of hen zelfstandig hun creativiteit laat ontdekken: deze paasvakantie maak je ongetwijfeld leuke herinneringen voor het hele gezin.

fijne paasvakantie

Rond Pasen kan je al eens geluk hebben met een stralend zonnetje dat je kinderen vanzelf naar buiten lokt. Maar wat als de speeltuigen op het pleintje volledig ondergeregend zijn, en de tuin er maar mistroostig bijligt? Dan wordt het voor jou al een iets grotere opgave om je kinderen van de verveling te redden. Behalve als je de 5 tips van onze huishoudhulpen erbij neemt! Zij geven je voldoende inspiratie voor een hele paasvakantie lang.

Tip 1: eieren beschilderen

Er zit meer in een ei dan je denkt. Toch als het op de vele spelmogelijkheden aankomt. En laat de paasperiode nu net het ideale moment zijn om je activiteiten op te fleuren met eieren. Een van de grote klassiekers? Eitjes beschilderen natuurlijk. Je kinderen kunnen hun creativiteit de vrije loop laten gaan, én ze houden er prachtige kunstwerkjes aan over. Bij jonge kinderen belandt er wellicht wel meer verf naast dan op het ei (ja, ook dát hoort bij een fijne paasvakantie 😉). Voorzie dus zeker een schilderschortje en wat krantenpapier om je tafel of vloer mee af te dekken.

Tip 2: paastakken versieren

De typische paastak is een wilgentak met veel krullen in, die op zichzelf al een beetje speels oogt. Maar laat je niet tegenhouden als er geen wilg in de buurt staat. Alle soorten takken die je even laat drogen, kunnen doorgaan als paastakken. Want laat ons eerlijk zijn, het is toch gewoon de leuke versiering die telt? Lintjes, strikjes, paasfiguren aan een koordje, papieren of kartonnen hangers, … werkelijk alles wat je kinderen in elkaar geknutseld krijgen, verdient een plaats in jouw paastakken.

Tip 3: zelf storycubes maken

Oftewel: verhalenkubussen maken. Een storycube is een soort van dobbelsteen met tekeningen op de zijdes. Wanneer je kind met de kubus gooit, komt een van de tekeningen bovenaan te staan. Hij of zij moet vervolgens een verhaaltje vertellen waar het onderwerp van die tekening in voorkomt. Door tegelijkertijd met verschillende kubussen te werpen, breiden ze hun verhalen nog uit. Ideaal dus om de verbeelding een zetje te geven.

Hoe maak je je eigen storycube?

Download hier onze ‘doe-het-zelf’ kubus en druk hem af op papier

– Knip langs de buitenranden

– Laat je kinderen een eenvoudige tekening maken in elk vierkant (een boom, een fiets, een dinosaurus, …)

– Vouw de uitgeknipte vorm tot een kubus en maak de randen vast met lijm of plakband

– Laat het vertellen maar beginnen!

Tip 4: verkleedpartijtje houden

Wil je een ‘saaie’ dag doorbreken? Laat je kinderen dan eens iemand of iets anders dan zichzelf zijn. Een verkleedpakje aantrekken of gewoon wat gekke klerencombinaties maken … Dat kan al voldoende zijn om in een hele nieuwe wereld te belanden. En waarom zou je er geen zotte fotoshoot aan koppelen? Dan heb je de dag nadien nóg eens plezier aan al die gekdoenerij.

Tip 5: gezellig lezen

Voor een fijne paasvakantie hoeft niet elke dag uit zijn voegen te barsten van de activiteit. Zeker wanneer de regen zachtjes tegen het raam tikt, kan het heerlijk zijn om helemaal tot rust te komen, verzonken in een leesboek. Heb je een bibliotheek in de buurt? Dan begint het avontuur al bij het uitkiezen van de juiste boekjes. En die vind je er voor kinderen van elke leeftijd. Leest je kind niet zo graag? Duik dan samen in een leuk voorleesboekje.

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer over ons weten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.