5 tips voor een gezonder leven

Snijd jij elke dag wat verse groentjes bij je lunch of avondmaaltijd? Kan er op een rustig moment een wandelingetje vanaf? Heb jij de discipline om je tv op tijd af te zetten en in bed te kruipen? Dan ben je al heel goed bezig!

 

Gezond leven hoeft niet te betekenen dat je gezwind marathons afwerkt, of nooit een zak chips in huis haalt. Maar door de drukte van alledag durven ook de minder drastische gezonde gewoontes weleens van je wegglippen. Daarom delen we graag deze tips, die je altijd bij de hand kan houden.

 

Tip 1: eet voldoende groenten en fruit

Alle soorten groenten en fruit zijn goed voor je gezondheid. Keuzestress in de winkel is dus nergens voor nodig. Wil je toch graag wat afwisseling? Bedenk dan voor jezelf welk fruit je het liefst bij je ontbijtgranen of in een dessertje eet, welke groenten je graag rauw of bereid aan een maaltijd toevoegt, enz.

Tip 2: drink gezonde dranken

Als volwassene verlies je dagelijks 2 tot 3 liter vocht. Met voeding en drank compenseer je dat verlies. Je voedsel (fruit en groenten) levert 1 tot 1,5 liter vocht op per dag. Dat betekent dat je dagelijks ongeveer 1,5 liter moet drinken om je vochtgehalte op peil te houden. Kies daarbij vooral voor water, al dan niet met een smaakje. Want frisdranken (ook light dranken) doen het gezonde effect teniet door zoetstoffen en zuren.

Tip 3: blijf in beweging

Zitten is schadelijker voor je gezondheid dan je zou denken. Door maximaal 8 uur per dag te zitten, verlaag je je risico op obesitas, diabetes, hart- en vaatziektes, bepaalde kankers en depressie.

 

Om minder te zitten kan je bijvoorbeeld:

– rondwandelen tijdens het telefoneren

– een rechtstaande pauze nemen tijdens het werk

– regelmatig opstaan om water of thee te halen

– rondstappen tijdens het reclameblok op tv

– blijven staan in het bushokje of op het perron

Tip 4: ontwikkel gezonde slaapgewoontes

Als je niet op vaste uren in en uit bed kruipt, heeft je lichaam moeite om in een slaap-waakritme te geraken. Hou je wel bepaalde uren aan? Dan leert je lichaam vanzelf wanneer het slaperig mag worden en wanneer het tijd is om er weer in te vliegen. Dit is de ‘biologische klok’ waar men het vaak over heeft.

Tip 5: maak tijdig je hoofd leeg

Als je spieren moe zijn, voel je zelf aan dat je even moet rusten. Net hetzelfde principe geldt voor je mentale activiteit. Die slorpt heel wat energie op als je niet tijdig een pauze inlast. Probeer dus elke dag een moment te zoeken om je gedachten op een rij te zetten, zodat je de rest van de dag niet loopt te piekeren.  

BONUSTIP: haal een huishoudhulp in huis

Om het lijstje met tips helemaal te vervolledigen, moeten we er een zesde aan toevoegen.

 

Een huishoudhulp van Itzu Home zorgt er namelijk voor dat:

– er altijd verse voeding in je koelkast zit

– jij extra #KwaliTijd overhoudt om voor jezelf en je gezin te zorgen

– jij niet hoeft te piekeren over huishoudelijke taken

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer over ons weten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.