Waarom samen eten zo belangrijk is voor meer ‘KwaliTijd’

“Komen eeeeeten!” Een oproep van pakweg 3 seconden. Vol nostalgie. Die meteen het orgelpunt vormt van een drukke werkdag. Maar vooral het resultaat van die oproep is erg belangrijk: want samen eten met je gezin brengt heel wat voordelen met zich mee. Zo staat er bij een gezinsmaaltijd meestal gezonder eten voor je neus. Tussen het knabbelen door is er bovendien voldoende tijd om bij te praten, te gekscheren en elkaar nog beter te leren kennen.

 

Samen koken, samen eten

Maaltijden die je zelf klaarmaakt, bevatten meestal gezonde, onbewerkte voedingsmiddelen. Vind je de tijd om samen met je gezin in de potten te roeren? Leuk! Dan kan je elkaar iets bijleren en tegelijkertijd alle spannende verhalen van de dag delen. Laat je agenda het niet toe om zelf in de keuken te staan? Dan kan je vertrouwen op de kookkunsten van een Itzu Home huishoudhulp. Onze vlinders doen trouwens ook met veel plezier boodschappen voor jouw gezin. Kortom, alles om jou wat meer ‘KwaliTijd’ te gunnen.

Regelmaat inbouwen

Geen tijd? Geen appetijt? Als je alleen eet, grijp je snel naar uitvluchten om stiekem een (ongezonde) snack naar binnen te werken of je maaltijd zelfs volledig over te slaan. Niet bepaald gezond, en ook niet het beste voorbeeld voor je kinderen. Want samen eten is de beste manier om hen te laten wennen aan discipline en regelmaat. En daar heb je zelf dus ook baat bij.

 

No stress

Samen eten is even de boog ontspannen. Dus geen smartphones of tablets die voortdurend oplichten, bliepen, trillen en zo weer voor afleiding zorgen. Dat geldt ook voor mama die “eventjes een mailtje moet opvolgen voor het werk.” Iedereen gelijk voor de tafelwet. Is papa extreem trots op zijn perfect gekorste ovenschotel? Dan mag je wel even naar de smartphone grijpen… om even een Instagramwaardig fotootje nemen.

 

“Aangenaam, ik ben mama”

Je loopt elkaar thuis natuurlijk geregeld tegen het lijf. Maar hoe vaak maak je tijd vrij om echt met elkaar te praten? Door samen te eten leer je elkaar nog beter kennen en hoor je wat er zich allemaal afspeelt in elkaars leven. Bovendien kan je onderliggende spanningen tussen gezinsleden in alle rust bespreken. Samen aan tafel zitten is verder de ideale manier om veranderingen in het gedrag van je kinderen te identificeren en indien nodig aan te pakken. Zo voorkom je dat een situatie escaleert tot een écht probleem.

 

Grenzen verleggen

Heb je moeilijke eters in huis? Dan helpen gezinsmaaltijden om je kinderen (of kieskeurige partner 🙂 ) nieuwe smaken te laten ontdekken. Bij jonge kinderen volstaat het soms om zelf regelmatig iets nieuws op je bord te leggen en positief te reageren. Zij imiteren namelijk je gedrag en zullen sneller geneigd zijn om dat eerste spruitje of bloemkoolroosje aan te vallen. Deins er zeker niet voor terug om uit je comfortzone te treden. Samen kunnen jullie het heus aan 😉

 

DEEL DIT ARTIKEL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer over ons weten?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.